Go Back   Vista Help Forum » Windows Vista » Vista A/V Forum
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-28-2008
wigglethromp wigglethromp is offline
neophyte
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 4
wigglethromp is on a distinguished road
Default Hdmi

I have just hooked up my machine to my screen via HDMI and am experiencing a number of problems, the most notable being sound disappearing each time I reboot.

Basically stereo sound is being delivered to my Samsung 32" LCD via the HDMI. It works fine first time around but when I reboot there is no more sound.

Upon normal operation, if I go into Control Panel>Sounds there is a playback device called NVIDIA HDMI Output. It was even there when I was using normal speakers and VGA to connect to my monitor.

All well and good.

However, when I reboot, there is no sound coming from the screen any more and, this device has disappeared from devices in Control Panel>Sound.

The only way to get it back is to go into Device Manager>Sound Video And Game Controllers and disable NVIDIA HDMI Audio, then re-enable it.

Then the sound comes back.

Ok so it is fixable but, having to do this after each time I reboot is a pain.

I am running Vista 32bit Home Premium with all the relevant updates and all my drivers are up to date.

Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-28-2008
cyclic's Avatar
cyclic cyclic is offline
Agent - Level 3
 
Join Date: May 2008
Location: Cheshire
Posts: 751
cyclic is on a distinguished road
Default

This sounds (no pun intended) like a driver problem, the driver should reset itself depending on the hardware detected, which currently only happens on rebooting, whilst this is not a complete solution, have you tried going to device manager and 'scan for changes' ? this should have the same effect as rebooting only without having to.
Finally though the proper solution has to be a newer driver, have you checked Nvidia for any, and also their FAQ section for any other help, if all else fails I wouldn't fall short of contacting Nvidia directly, they are usually very helpfull with tech. problems.

Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No audio through hdmi to tv chanveil Vista A/V Forum 0 12-30-2010 03:58 AM
Vista and HDMI wigglethromp Vista A/V Forum 3 03-12-2009 10:16 AM
DVI/HDMI Connection ekapang Vista A/V Forum 0 11-18-2007 09:40 PM